Surse documentare in lucrarea de licenta

Cum se găsesc surse documentare sau bibliografie?
Cel mai mare pas al muncii tale constă în găsirea informațiilor legate de subiectul lucrarii tale, dar trebuie totuși să știi unde să cauți informații pentru a le găsi!

Astăzi, instrumentele IT sunt mari vectori de cunoaștere, dar nu te eliberează de o scurtă ședere în bibliotecă.

Internet
Avantajul și dezavantajul internetului este că puteți găsi totul, cel mai bun și cel mai rău.

►Dacă Google este cel mai utilizat motor de căutare de către utilizatorii de Internet, nu vă mulțumiți cu acesta. Există alte motoare de căutare care vă vor oferi acces la rezultate alternative (bing).

► Folosiți motoare de căutare specializate. De exemplu :

  • scholar.google vă oferă acces la munca universitară.

► În mod similar, unele site-uri vă oferă acces la documente calitative:

  • site-ul www.jstor.org listează peste 3 milioane de publicații academice și științifice pe toate domeniile de cercetare.
  • Pentru date economice actualizate sau despre companii, diverse site-uri oferă studii foarte relevante: site-ul de statistici INS, de asemenea, site-ul Băncii Mondiale , de asemenea, site-ul OECD .
  • site-urile web ale firmelor de consultanță sunt bogate în rapoarte și date actualizate: .

► Navigați de la link la link, unele site-uri vă vor referi la altele care au o valoare adăugată ridicată, deoarece sunt direct legate de informațiile pe care le căutați.

► Nu ezitați să vă reformulați cercetarea cu diferite cuvinte cheie. Dacă căutați informații specifice, tastați-le direct în bara de căutare, acest lucru vă va împiedica să petreceți ore prețioase căutând informații într-o multitudine de răspunsuri afișate.

► Nu menționați în bibliografia lucrarii dvs. numele site-urilor de popularizare care au o credibilitate redusă. Aceste site-uri vă pot ajuta să înțelegeți personal un concept, dar nu sunt considerate științifice.

► Feriți-vă de informațiile găsite pe Internet. Nu ezitați să verificați orice informație. Nu vă mulțumiți cu o singură sursă.

Lucrări din bibliotecă
Internetul nu vă scutește de deschiderea unei cărți. O vizită la biblioteca universității este o necesitate. Cu toate acestea, Internetul vă poate permite să găsiți referințe de carte pe care va trebui să le consultați la fața locului.

► Catalog: grupează toate documentele (cărți, periodice, documente audiovizuale etc.) din biblioteca dvs. universitară. Consultarea bazei de date este un pas esențial.