Cum se structurează o lucrare de licenta sau diploma

Începerea unei teze poate fi descurajantă. Există atât de multe întrebări la început: Cum îți începi de fapt teza? Cum îl structurezi? Ce informații ar trebui să conțină capitolele individuale? Fiecare program educațional are cerințe diferite asupra structurii tezei dvs., motiv pentru care solicitarea directă a cerințelor programului dvs. ar trebui să fie un prim pas. Cu toate acestea, nu există prea multă flexibilitate atunci când vine vorba de structurarea tezei dvs. în general. Structura generică a tezei dvs. arată astfel:

 1. Rezumat
  Rezumatul este o prezentare generală a tezei dvs. și, în general, foarte scurt. Este recomandat să-l scrieți ultima dată, când totul este terminat.
 2. Introducere
  Capitolul de introducere este acolo pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra elementelor de bază ale tezei dvs. sau a punctelor principale. Ar trebui să răspundă la următoarele întrebări:

De ce este studiat subiectul?
Cum este studiat subiectul?
Ce se studiază?
Răspunzând la prima întrebare „de ce”, ar trebui să știți care este interesul dvs. personal pentru acest subiect și dacă și de ce este relevant în general. De ce contează în viața reală? De asemenea, puteți oferi informații generale aici. Răspunzând la aceste întrebări, vă puteți întemeia întreaga lucrare de la început, iar cititorii nu vor trebui să răspundă singuri la aceste întrebări. Răspunzând „cum”, ar trebui să explicați pe scurt cum veți atinge obiectivul de cercetare. Unii preferă să răspundă la această întrebare în capitolul Metode, dar puteți oferi o prezentare rapidă aici. Și, în cele din urmă, ar trebui să explicați „ce” studiați. Ați putea pune întrebarea dvs. de cercetare în această parte. Este recomandat să rescrieți introducerea pentru ultima dată când scrierea este finalizată pentru a vă asigura că se conectează la concluzia dvs.ghid de introducere a tezei .

 1. Revizuirea literaturii
  Revizuirea literaturii face adesea parte din introducere, dar poate fi o secțiune separată. Este o evaluare a cercetărilor anterioare pe acest subiect care arată că există lacune pe care cercetarea dvs. va încerca să le umple. Câteva sfaturi pentru revizuirea literaturii:

Folosiți o gamă largă de surse
Arătați ambele fețe ale monedei
Asigurați-vă că acoperiți clasicele din domeniul dvs.
Prezentați totul într-un mod clar și structurat

 1. Metode
  Capitolul metodologie prezintă metodele pe care le alegeți pentru a colecta date, modul în care datele sunt analizate și justifică de ce ați ales această metodologie. Acesta arată modul în care alegerea metodelor de proiectare și cercetare este potrivită pentru a răspunde la întrebarea dvs. de cercetare. Asigurați-vă că explicați și care sunt capcanele abordării dvs. și cum ați încercat să le atenuați. A discuta despre tine unde s-ar putea scurta studiul tău îți poate oferi mai multă credibilitate, deoarece arată cititorului că ești conștient de limitările studiului tău.
 2. Rezultate
  Capitolul de rezultate prezintă ceea ce ați aflat în legătură cu întrebările sau ipotezele dvs. de cercetare. Conține în general faptele cercetării dvs. și nu include o mulțime de analize, deoarece acest lucru se întâmplă mai ales în capitolul de discuții. Ce vă ajută să vă îmbunătățiți capitolul de rezultate este să vă vizualizați în mod clar rezultatele, folosind tabele și grafice, mai ales atunci când faceți sinteze și să fiți consecvenți în modul dvs. de raportare. Aceasta înseamnă să rămâneți la un singur format pentru a ajuta cititorul să evalueze și să compare datele.
 3. Discuție
  Capitolul de discuții include propria analiză și interpretare a datelor pe care le-ați adunat, comentează rezultatele dvs. și explică ce înseamnă acestea. Aceasta este ocazia dvs. de a arăta că ați înțeles constatările dvs. și semnificația lor. Indicați limitele studiului dvs., oferiți explicații pentru rezultate neașteptate și notați orice întrebări care rămân fără răspuns.
 4. Concluzie
  Acesta este probabil cel mai important capitol al tău. Aici evidențiați că obiectivele dvs. de cercetare au fost atinse și cum ați contribuit la toate părțile implicate în cercetarea dvs. În acest capitol ar trebui să subliniați, de asemenea, limitele studiului dvs., deoarece arătarea conștientizării limitărilor dvs. oferă o bază mai bună pe teza dumneavoastră. Puteți vorbi despre învățăturile dvs. personale aici și puteți face sugestii pentru cercetări viitoare.

Nu uitați să verificați dacă ați răspuns cu adevărat la toate întrebările și ipotezele de cercetare din acest capitol într-un mod scurt și clar. Teza dvs. ar trebui să fie legată frumos în capitolul concluzii și să arate clar ce ați făcut, ce rezultate ați obținut și care au fost învățăturile dvs. Aflați mai multe despre cum să scrieți o concluzie bună în ghidul nostru de concluzii ale tezei .

Întrebări frecvente despre structurarea unei teze
Care sunt elementele de bază ale unei teze?

Elementele de bază ale unei teze sunt: ​​Rezumat, Introducere, Revizuirea literaturii, Metode, Rezultate, Discuție și Concluzie.

Ce parte a tezei mele ar trebui să scriu mai întâi?

Este recomandat să începeți o teză scriind mai întâi recenzia literaturii. În acest fel veți afla mai multe despre surse, înainte de a trece la discuție sau la orice alt element.

Ce parte a tezei mele ar trebui să scriu ultima oară?

Este recomandat să scrieți ultimul rezumat al unei teze, odată ce orice altceva este făcut. În acest fel veți putea oferi o imagine de ansamblu completă asupra muncii dvs.

Care este cea mai lungă parte a unei teze?

De obicei, discuția este cea mai lungă parte a unei teze. În această parte, ar trebui să subliniați limitele studiului dvs., să oferiți explicații pentru rezultate neașteptate și să notați orice întrebări care rămân fără răspuns.

Ce ordine au elementele unei teze?

Ordinea elementelor de bază ale unei teze sunt: ​​1. Rezumat, 2. Introducere, 3. Revizuirea literaturii, 4. Metode, 5. Rezultate, 6. Discuții și 7. Concluzii.