Citarea surselor de internet: reguli pentru studenți

Indiferent dacă este o lucrare pe termen, o teză de licență sau o teză de masterat, pentru a asigura cele mai bune rezultate, nu doar conținutul, ci și implementarea formală joacă un rol important. Un domeniu care dă bătăi de cap studenților școlari și universitari este bibliografia cu referințe. Și când vine vorba de a cita, există adesea multe semne de întrebare. Mai ales când vine vorba de surse online. Cum este creată corect bibliografia? Ce vine în nota de subsol? Sunt site-uri web precum Wikipedia considerate chiar surse utilizabile? Am reunit toate informațiile importante despre sursele online.

Surse de internet pentru lucrări științifice
În principiu, este permisă obținerea de informații de pe Internet pentru teza de licență sau de masterat . Ca și în cazul utilizării suportului tipărit clasic, este important să furnizați informații corecte despre sursele individuale. Dacă informațiile utilizate pentru lucrări de specialitate, lucrări de seminar etc. sunt un articol de revistă care poate fi vizualizat și online, nu este de fapt o sursă online. Regulile de citare care se aplică surselor din ziare și reviste se aplică aici. Revista utilizată este disponibilă numai online sau acest articol interesantdacă este pus la dispoziție doar pe site-ul publicației, este o sursă de internet. Chiar dacă articolul este oferit pentru descărcare în format PDF, de exemplu. Dacă se folosește o ofertă de pe un site web, este esențial să cercetăm dacă este de fapt o sursă pur online.

Ce conținut online puteți cita?
Fie că doriți să vă prezentați disertația la Harvard, fie că în prezent scrieți o teză simplă , fiecare universitate funcționează cu un set de reguli pentru forma și structura lucrărilor academice. În general, există orientări generale care se aplică, de exemplu, în Germania. În plus, universitatea are posibilitatea de a stabili cerințe suplimentare. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă foarte rar în cadrul tezelor clasice.

Trebuie să se furnizeze o sursă pentru orice conținut care nu a fost creat în întregime intern. Referințele la conținut, de exemplu la teoriile sau metodele existente, necesită, de asemenea, o sursă. Dacă conținutul unei surse de carte sau a unui site web nu este menționat în referința sursei, acest lucru trebuie evaluat ca plagiat.

Pe lângă citarea unui text, alte conținuturi pot fi, de asemenea, grevate de o verificare a plagiatului :

Fotografii / ilustrații / grafică
Mese
Videoclipuri
Colecții de date
Înregistrări sonore
Pentru fiecare conținut, autorul trebuie să furnizeze o referință separată la sursă .

De asemenea, este posibil să se precizeze data publicării, dacă este disponibilă. Dacă acest lucru nu funcționează, cel mai bine este să cercetați data ultimei actualizări a paginii înainte de propriul acces. Pentru a denumi site-ul web, puteți specifica și așa-numitul DOI – Identificarea obiectelor digitale – în plus față sau în locul adresei URL. Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibil să obțineți aceste informații pentru fiecare site web. Deoarece conținutul online este potențial supus unei schimbări constante, este inevitabil să se precizeze când a fost accesat. Pentru a evita problemele mai târziu, ar trebui făcută o captură de ecran care să arate clar data accesului și conținutul utilizat. Dacă universitatea permite sau chiar dorește, această captură de ecran poate fi trimisă ca atașament împreună cu lucrarea.

Înlocuiți corect informațiile lipsă
Dacă domeniul utilizat este în limba germană și face parte dintr-o rețea științifică, cum ar fi o universitate, rareori este o problemă să asigurăm toate informațiile relevante. Site-urile web germane sunt supuse unor cerințe stricte pentru divulgarea completă a datelor relevante . Nu este întotdeauna cazul site-urilor web străine. Chiar și un institut respectat, cum ar fi o universitate sau o instituție de cercetare, nu furnizează neapărat toate informațiile. Dacă nu este posibil să se numească date importante pentru sursă, este esențial să cântărim dacă literatura este demnă de a fi citată. Renunțarea la standarde ridicate de calitate pentru surse poate afecta negativ rezultatul muncii.

Dacă, de exemplu, lipsește autorul unui text de specialitate, editorul sau operatorul site-ului web trebuie să fie numit ca alternativă. Cu excepții absolute, platforma de publicare în sine servește și ca autor. Dacă tabelelor sau imaginilor nu li se oferă propriul titlu, utilizați titlul paginii. Pentru a stoca corect adresa URL, nu pot fi inserate hyperlinkuri scurtate. Cratimele pot fi adăugate automat la adrese URL foarte lungi într-o întrerupere de linie. Acest lucru poate cauza probleme atunci când încercați să accesați site-ul web. Asigurați-vă că adresa URL este afișată corect.

Ar trebui să folosesc surse de internet în studiile mele?
Cercetarea online este acum o parte integrantă a cursului. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplică tezelor academice . Dacă este posibil, ar trebui să evitați să lucrați pe internet aici. Sursele de carte și lucrul cu jurnale comerciale sunt o opțiune mai bună. Pe de o parte, nu există probleme cu citatele și referințele. Pe de altă parte, o lucrare științifică tipărită oferă un grad ridicat de fiabilitate. Cu toate acestea, dacă nu este posibil să se evite utilizarea surselor online, trebuie respectată forma corectă de citare , de la nota de subsol până la referința cuprinzătoare la sursă .